LilySlim Weight loss tickers

LilySlim Weight loss tickers

Tuesday, 13 November 2012

Resepi 9 - Let's go Korean!

Akak ni memang suka masak. Bila jemu makan Melayu (yang sudah semestinya nasi & lauk) akak akan buat menu western, japanese, korean, chinese, indonesian ..... whatever yg terlintas di kepala. Kekadang tu pening nak fikir masak apa. Di rumah menu untuk breakfast - lunch - dinner berlain. Seingat akak la memang tak penah hidang the same dish twice dalam jarak few weeks. Perangat lauk pun jarang la sangat. so just imagine berapa banyak resepi akak kena pikir n standby dalam kepala nih :D but I LOVEEEE cooking n enjoy (minus part kemas n membasuh hehe ... sib baek ada bibik)

Now let me share with you resepi ala2 Korean gitewww. Let's go Korean!

Sup tauhu dam kimchi



Bahan - bahan :
Tauhu lembut - di potong dadu (tauhu telur pun boley)
Bunga kobis
Kobis
Wakame - seaweed kering
Kimchi @ paste kimchi - dptkan di kedai Korea @ Tesco, Giant
Stok ikan bilis

Macam ni cara nak masak nye ....

- Sediakan stok ikan bilis (rebus ikan bilis dengan air kemudian tapis buang ikan bilis)
- Didihkan stok, masukkan tauhu, bunga kobis. masak hingga bunga kobis agak lembut
- Masukkan kobis, wakame & kimchi paste

Info mengenai kimchi : 


Ni kimchi buatan sendiri (fresh lagi - hari kejadian)


Kimchi, di sebut KIM-chee amat popular dalam masakan Korea. Orang Korean makan kimchi baik utk sarapan, lunch atau makan malam. Even Korean astronauts even eat a special kind of kimchi to prevent constipation.
Asal nya ia adalah cara penyimpanan sayur-sayuran semasa musim sejuk. Ia merupakan campuran kobis napa (chineese lettuce) dan lobak putih. Tapi ada jugak versi yang di campur daun bawang, timun dan carrot. Sayur-sayuran ni kemudian di campur bawang putih, halia, udang kering, paste cili (lebih bagus cili pepper Korea), garam, gula, sos ikan. Kimchi yang di simpan akan menapai (mcm buat tapai tu) menjadikan ia sedikit berasid, tangy dan lebih spicy. Proses penapaian (fermentation) selain dari untuk penyimpanan (preservation) menggalakkan  pertumbuhan healthy probiotic bacteria dalam usus (macam Vitagen tu ...) In fact, kimchi is higher in lactobacilli — one of the probiotics that can help alleviate digestive problems, such as an upset stomach — than yogurt.
Kimchi adalah makanan rendah kalori, lemak & gula; tinggi kandungan fiber; packed with vitamin A, vitamin C and iron. 

Yang lebih bestnye ..... some studies have reported a connection between kimchi consumption and weight loss, as well as a lowering of blood cholesterol levels. kalau ye pun nak kurus cepat hati-hati jangan over consume sbb kimchi juga di kaitkan dengan gastrik jika terlampau banyak mengambilnya oleh kerana kandungan asid dlm kimchi. 
(Sumber rujukan : Krazy for Kimchi : health benefits - http://www.hellawella.com/krazy-for-kimchi-health-benefits-how-to-make-it-how-to-eat-it/10212)

* Kalau nak kimchi buatan sendiri ni (yg terjamin bersih - suci - halal) boleh dptkan di SweetRozkitchen.blogspot.com (blog biz akak) emel order di sweetrozkitchen@gmail.com

No comments:

Post a Comment