Pages

LilySlim Weight loss tickers

LilySlim Weight loss tickers

Tuesday 13 November 2012

Resepi 5

Beef Spare Ribs

Bahan-bahan :
Daging - bahagian tulang, rusuk
Rempah - utk perapan
Bawang putih & Bawang besar (Holland/Bombay) - di potong dadu
Batang saderi (celery), Carrot - di potong dadu
Cili kering - di gunting kecil (kalau nak pedas)
Lea & Perrins (L&P) Worchester sauce
Garam
Minyak zaitun / Kelapa sawit - untuk menumis
Air @ stok daging

Cara-caranya :

  • Perap daging dengan bwg putih, bwg besar, sos L&P dan rempah (Roz guna rempah arab, nak guna rempah kurma, rempah daging kawah pun ok - basically bahan-bahan rempah ada jintan manis, ketumbar, bunga lawang, kayu manis dll.) Perap paling kurang 1/2 jam biar bahan-bahan semua meresap
  • Tumis bawang putih & bwg besar sampai layu
  • Masukkan daging, 'goreng' sampai daging agak brown
  • Campur cili kering, celery, carrot sampai agak layu
  • Campur kan air @ stok daging. Biar mendidih
  • Tuang ke dalam bekas tahan panas bakar dlm oven suhu 220oC sampai agak kering dlm 15 - 20 minit (daging boleh jugak dilembutkan guna pressure cooker)

No comments:

Post a Comment