LilySlim Weight loss tickers

LilySlim Weight loss tickers

Wednesday, 7 November 2012

1 Day DETOX

Salam semua ..... (Good morning, Good afternoon, Good evening!)

Tak sabar nak bgtau mcmana program Battling de Bulge (BDB) ni berjalan so far
(Peringatan! program ni Roz create sendiri hasil dr rujukan kepada beberapa blog & juga cara sendiri ye. Kalau nak ikut dipersilakan ... kalau ada pengalaman untuk di kongsi juga di persilakan)

Ekceli hari ni dah hari ke-4 BDB but this blog came a bit later. But I'll post down everything that has been done so far ....

Talking about the 1 Day Detox (Rujukan : buku DETOX published by The Australian Women's Weekly - klik di sini) Tapi u allz boleh buat plan detox yg lain kalo nak. Kes Roz ni sebab tak sabar2 nak start diet cara Dzul di sini so buat la sehari je. 

Kenapa nak detox? Sebab nak prepare badan kita untuk program seterusnya yg No Carbo - No Sugar tu (takut terkezut la body kita n akan mengagalkan misi untuk KURUS kita) lagipun detox ni pun baik nak get rid of toxin yg berkumpul (maybe ada yg kata 1 Day tak cukup untuk bebaskan diri dr toxin dlm badan yg dah lama terkumpul but the truth is hari-hari kita terdedah kepada toxics ni yg akan membebankan badan kita) Toxin boleh dtg dr makanan, persekitaran (environment e.g asap rokok, pencemaran), air minuman kita dll.

Ishhhh panjang pulak celoteh Roz ni ye mesti semua dah menjerit mana cara nye! 

Orait ... orait .... sabar tu kan separuh dr iman .... Nak buat sesuatu jgn terburu-buru (look whos talking eh?)

1 Day plan ni u allz boleh makan 1 jenis buah atau 1 jenis sayuran je. The WHOLE day! SEPANJANGGGGGG hari di samping minum air ngan banyaknye

excerpt dr buku DETOX ...

Breakfast/sarapan pagi :
Hot Lemon Water (rujuk page resepi okeh)
Buah @ sayuran pilihan u allz (ingat! 1 jenis je tau)

Minum pagi (kira2 kul 10am) :
Buah @ sayuran pilihan
Air (suam bukan sejuk)

Lunch/Makan tengahari:

Buah @ sayuran pilihan
Air (suam bukan sejuk)

Tea/Minum petang:
Buah @ sayuran pilihan
Herbal tea/Teh herba (green tea the best*)

Dinner/Makan malam:
Buah @ sayuran pilihan
Air (suam bukan sejuk)

Penting : Drink like a fish! Minum mcm ikan! maknanye kena minum banyak ye 
* teh hijau membantu membakar lemak

Apa yg Roz buat...

  • Pilihan buah - epal (sehari tu Roz makan sampai 4 bijik)
  • Air suam (dlm 2 liter lebih ada kut)
  • Teh hijau + hirisan lemon (dlm 1 liter)


Apa yg jadi ...

  • Masa breakfast tu semangat berkobar2. makan epal + minum air
  • Kul 10 makan epal sebijik lagi (sbb terasa kelaparannye) + minum air
  • Tengahari (aduiii lapar beb tapi kuatkan semangat sbb membayangkan bayar ala supermodel iteww               di teruskan jua ...) makan epal + minum teh hijau campur lemon (rendam je hirisan lemon dlm teko yg dah diletak 1 beg teh hijau)
  • Minum petang - makan epal + minum air (masa ni dah rasa cam nak give up!) + teh hijau lemon
  • Makan malam - minum air + ratah asam pedas pari 2 ketul (tak tahan beb!) Jangan ikut cara ni tau ... semangat harus kuat 

Courtesy : www.123rtf.com

Khasiat teh hijau - membantu melindungi (protects) mata dan jantung, menaikkan (boosts) metabolisma, memerangi (fights) kanser
Pilih teh hijau yang nampak daun (macam gambar di atas) atau powder lebih bagus
Penambahan limau (atau buah citrus yg lain) akan meningkatkan (maximise) khasiat teh hijau yg mempunyai catechins (antioksidan)

More about green tea + lemon here


No comments:

Post a Comment