LilySlim Weight loss tickers

LilySlim Weight loss tickers

Tuesday, 23 April 2013

Hilangkan SUGAR addiction

hai ollz!

Adakah anda tergolong dalam kategori suka pada makanan manis?
Ice cream - chocolates - sweets - cakes - cupcakes - ice blended bla bla bla ...

Akak memang LOVEEE sugary foods. Tapi sejak on The Plan akak dah banyak mengurangkan pengambilan makanan yang kandungan gula nya tinggi (tapi sekali-sekala tu terbabas la jugaks!)

GULA = penyebab kepada banyak penyakit & juga culprit dalam kenaikan BERAT badan

Hmm ... nak berjaya dalam misi menurunkan berat badan selain dari perlu
1 - Pemilihan pemakanan yang bijak
2 - Gaya hidup yang seimbang (Balanced lifestyle)
3 - Senaman (secara konsisten)

perlu juga kurangkan kandungan GULA dalam badan

So ...... macamana nak Hilangkan SUGAR addiction ye?
Cuba langkah-langkah berikut :


1. Ambil sarapan yang mengandungi sumber protein spt telur, protein shake @ mentega kekacang
2. Makan dengan kuantiti yang sedikit tapi kerap - sehingga 5 kali sehari dan setiap 3-4 jam ambil sumber protein
3. Dapatkan tidur yang secukupnya
 
Tapi .... ada SATU CARA mudah yang boleh di gunakan untuk mengurangkan SUGAR cravings. Tak perlu minuman/makanan/pil *ajaib*. U ollz boleh buat dengan cara yang selamat dan berkesan

Bahan ini boleh di dapati dari dapur -----> sejenis rempah. Secara tak sedar akan kelebihan rempah ni, kita banyak gunakannya dalam masakan. Rempah ni mampu mengurangkan kandungan gula dalam darah (good news for those having diabetes)


Kenal  tak rempah ni?
KAYU MANIS atau CINNAMON
 Antara cara-cara nak mendapatkan khasiat kayu manis ni dan hilangkan SUGAR cravings tu : 
- masukkan 1 batang ke dalam susu suam, rendam seketika dan minum
- sprinkle 1 sudu kecil dalam oatmeal semasa sarapan
- tambahkan 1 sudu kecil ke dalam teh 
- menghidu batang kayu manis juga dapat meng'hilang'kan / mengurangkan keinginan terhadap makanan manis

Cuba lah hari ni!