LilySlim Weight loss tickers

LilySlim Weight loss tickers

Tuesday, 5 November 2013

Metabolism boosting recipe No1

Resepi yg pertama dalam siri Metabolism boosting recipe - Malaysian style chilli con carne.  Chilli con carne ni makanan Mexican yg di makan bersama taco

Roz dah ubahsuai resepi ini dengan selera ala Malaysia. Kebaikan resepi ni pertama of course la #sedap .... kedua pulak sbb ada 3 makanan yg mengalakkan pembakaran lemak which is beans, curry powder & chilli. Boleh di makan sebagai makan tengahari atau makan malam. Cuma kalau weight watching go slow on the rice ok. Roti ambik yg whole wheat atau yg low GI. Nak makan mcm tu saja pun ok sbb kenyang ....

Kacang dalam resepi ni  ialah borlotti beans yg kaya dgn vitamin C, B complex,  omega 3 & 6, fibre dan protein (yg mmg bagus untuk mengalakkan proses pembakaran). Juga kaya dgn mineral antaranya sodium, zinc, selenium, copper, calcium, manganese, magnesium, iron & phosphorus

Rempah kari pula meningkatkan metabolisma badan yg membuatkn proses pembakaran lemak lebih cekap. Chilli mengandungi capsaicin yg membuat badan burn extra calories hours after ingestion

Mesti tak sabar  resepi nya kan .... well here goes

Daging cincang
Bawang putih & bawang kuning - di cincang
2 sudu besar rempah kari daging
1 tin kacang (borlotti, kidney etc)
1 tin diced tomato
5-7 biji cili padi merah
Dash of L&P Worcestershire sauce
Secubit garam
Minyak zaitun

Cara2nya :
Panaskan periuk. Letak minyak zaitun dan tumis bawang2 hingga layu. Masukkan daging cincang dan sedikit L&P sauce.  Goreng hingga sedikit garing. Tambah cili padi kemudian masukkan kacang dan tomato. Masak hingga agak kering. Siap untuk di hidang

Mudah kan?

Sedap n yg paling penting sambil makan sambil meningkatkan metabolisma badan. 

Guilt free  & delicious

Tingkatkan metabolisma badan. Macamana tu?

Hmmm .... I am not the fortunate one blessed with a high metabolism body huhu

Umur dah meningkat ni di tambah dah deliver 4 baby through cesarean section body pun dah makin sluggish. Itu tanda nya metabolisma badan dah menurun. Metabolisma tu kecekapan badan kita burn calories yg masuk.

Banyak calorie masuk tapi pemprosesan oleh badan kurang cekap = pertambahan berat badan

Mulai minggu ni Roz akan share info on foods and recipes that boost up the metabolism hasil dari beberapa pembacaan. Sebaiknya mulakan dengan aktiviti detox supaya nanti proses pembakaran lebih cekap. Boleh cuba 1-Day detox yg di post di awal penulisan blog ni atau boleh buat 3-Day detox.

Hari ni Roz nak share satu cara detox yg paling mudah dengan hanya menggunakan lemon & water. Cara ni di petik dari www.amaxingherbsandoils.com. Pastikan air yg digunakan dari sumber yg bersih & bermanfaat mcm mineral water, alkaline water etc. Detox ni kena buat selama 21 hari. Masuk hari ni Roz dah hari ke 9. So far si good!

Bila nak detox?
Sebaik saja bangun pagi minum lah sekurang2nya 2 gelas air lemon suam

Apa kebaikannya?
Air memastikan badan kita terhidrat. Kulit yg terhidrat akan kelihatan lembap (moisturised) dan ia juga melambatkan kehadiran kedut pd wajah. Badan yg cukup air juga memastikan proses sistem badan spt pencernaan lebih cekap

Lemon pula mengandungi vitamin C (helps build collagen) which keeps skin taut and firm. Lemon meningkatkan kecekapan pencernaan (digestion) & metabolisma untuk membakar calorie

Hasil dari detox 21 hari ni akan meningkatkan tenaga, mengurangkn lingkaran hitam di bawah mata (eye circles), efek anti penuaan, kulit lebih cerah dan berseri juga bagus untuk mengawal berat badan

Mudah kan?
Caranya : perah setengah biji lemon ke dalam segelas air suam. Minum semasa perut kosong

Let's do it!

Sunday, 27 October 2013

Loose weight with a banana smoothie

Good morning allz!

Camne minggu ni? Masih in track to loose those inches? Set in your mind that you want to shed those kilos permanently and maintaining it. Kita perlu ubah cara pemakanan dan mula menjadi kan senaman salah satu rutin harian. Hari ni kita selongkar kelebihan banana and weight loss

Antara kelebihan pisang -
* Nutritious - kaya dengan serat (fiber), vitamin (B6 & C) dan mineral
* Rendah kalori (lebih kurang 140 cal)
* Mengandungi potassium dan magnesium - membantu mengawal tekanan darah serta mengawal pengambilan garam
* Membekalkan tenaga
* Mengawal berat badan dengan memberi rasa kenyang yang lebih lama serta meningkatkan proses pembakaran lemak yang lebih efficient

Bananas taste great, making them perfect for breakfast or snack food. The fruit makes you feel fuller thus making you feel satisfied so that you will eat less.

Resepi banana smoothie :
1 scoop soy protein powder
1 biji pisang
1 cawan yoghurt drink
- blend dan sedia untuk di minum

Mudah kan? Smoothie ni akan membuatkan kita rasa kenyang dan kurang craving makanan yang manis

Please also make sure your daily fluid intake is at least 6 glasses. (1 litre to every 25kg of body weight)

Sunday, 20 October 2013

I'm so excited!

This morning I tried putting on a very old blouse (was doing wardrobe spring cleaning yesterday) and guess what?! It fitted loosely (yeayyy!) no more snuggly wuggly on the hips with still a lot more room.

Owhhh it really made my Monday morning :D feeling great though I was not really watching what I ate for the past 3 weeks.

So today to get back in the track I have vowed to start back the Induction phase for a week. Starting with breakfast - Green tea probiotic latte. I have posted this recipe a few weeks ago but this time I included 1 glass of yoghurt drink (probiotics)

And for the resr of the day I will be drinking Grapefruit Infused water. The last time I had this water it was a bit bitter. And a friend commented it looked like dentures floating in water! Haha (I had the skin on but peeled with a rigged peeler) so today I had the skin off and put only the pink flesh

I'll post later on my lunch n dinner

Meanwhile ... have a Happy Monday allz! Stay healthy n drink water. Ciao!

Sunday, 6 October 2013

Hidangan makan tengahari dari Korea

I am a foodie! Well who doesn't love food right?! Anything goes with me be it local delicacies (but not much of it ... the last time I had my fair share of roti canai was like a month ago), western, italian, Chinese,  Japanese n Korean food. I try to make it at home though because u know what's in it and that everything is Halal especially Japanese n Korean food.

Today I'd like to share a very simple yet tasty noodle dish from Korea - Kimchi Udon. I'm not sure if the taste is authentic enough but I sure enjoy this especially for lunch. I make my own kimchi (u can read it in my older posts). It's spicy, sourish and sweet that tantalizes your taste buds. Owhhh writing about it makes me drool ....

Here's the recipe :
1 bowl pre boiled udon
Enoki mushroom (or mixed mushrooms like oyster, shiitake, enogi)
Salmon - dice into bite size squares
Dried wakame
Soybean paste
Kimchi
Chili paste - if u like it spicier)

Prepare the udon (just like boiling pasta) if u don't have udon u can also use soba, wheat noodles or egg noodles. Whichever is to ur liking. Boil water and add in the kimchi stock (the liquid from fermented cabbage). Then add the soybean paste (I found a halal korean sauce at Jaya Grocer) or u can also use tauchu and ikan bilis stock. Let it boil

Add salmon (I don't have it in the fridge today so I had to make do with just enoki mushrooms.  If u have a variety of mushrooms just add it in. It gives the soup stock more flavour.  Then add th dried wakame followed by udon. Serve hot

Some info on fermented food - kimchi. It has high amino acids which is good for weight loss. And so is wakame which boosts up metabolism

Monday, 30 September 2013

Bakar lemak itu!

Fuhhh ganas bunyinye entri kali ni kan ....

Bakar, bakar, bakar lemak itu!

Macamana caranya??  Tentu lah dengan cara pemakanan yang sihat dan juga exercise

Hari ni nak share satu lagi resepi mudah untuk breakfast atau boleh juga buat post workout.

Blend atau shake ni ada sumber protein, vitamin dan juga fiber -----> Strawberry protein shake with probiotics

2 hari lepas masa Roz grocery shopping di Giant di dairy aisle terjumpa produk ni - yoghurt drink.  Mula nya dah capai 2 cup natural yoghurt tp bila dah nampak yg ni terus letak balik yoghurt td. Rasanya produk baru ni - Yoghurt drink jenama Farm Fresh

Resepi :
1 gelas yoghurt drink
5 biji strawberry
1 scoop soy protein powder ( boleh juga whey protein )
- blend dan sedia utk di minum

*brhati2 membuat pilihan produk protein samada soy atau whey especially sugar content
Remember I mentioned abt sugar the major saboteur in weight loss.  Look out also for high fructose/glucose syrup @ corn syrup.  Itu pun boleh sabotaj usaha mengurangkn berat badan

Sedikit info mengenai kebaikan buah strawberi dlm penurunan badan. Buah ni membantu pengurangan berat badan dgn 3 cara :

1. Menggalakn badan menghasilkan hormon yg akan menaikkan metabolisma badan dgn tu mengawal rasa lapar
2. Melambatkn pencernaan mknn brkanji. Dpt mengawal paras guka dlm darah akibat pencernaan mknn berkanji (good for diabetics)
3. Membantu hormon yg brtindak dlm pengurangan berat badan utk brtindak dan brfungsi dgn lebih cepat
(Pembacaan lanjut di www.cbn.com/health/weightloss/strawberries

Maklumat mengenai fungsi probiotic dlm weightloss pulak. Hasil kajian yg di siarkn dlm Journal of Functional Foods mendpti probiotic membantu dlm pembakaran lemak abdominal (belly fat) dgn cara menghalang penyerapan kalori dr mknn
(www.livescience.com)

So tunggu apa lagi .... get that blender out now :D

Wednesday, 25 September 2013

Sarapan apa pagi ni?

Mehhh Roz nak share apa saapan pagi ni

Bangun pagi je minum segelas air dulu & selawat. Setengah jam lepas tu baru breakfast

Breakfast is -
2 hard boiled eggs dengan tomato sprinkled with cayenne (for that extra burning boost) and a dollop of cream cheese

Happy Thursday allz!

Protein blend for weight loss

AsSalam sume ... how r u ollz doing? Ada yg dah mencuba plan dlm blog ni? Dah berapa lama? Dah berjaya turunkan berst badan? Most importantly loose some inches here n there.
Kalau ada yg dah berjaya kongsi lah di sini. Utk bg motivadi buat yg masih mencuba. Perlu ingat nak kurangkn berat badan ni doesn't come overnight.  Dah berapa lama lemak terkumpul dlm badan - di bahagian perut, paha dan lengan tu ... jadi mesti lah ambil mada jugak utk di hilangkan.
                                        
                                                     There is no short cut in weight loss

Lebih baik cara yg Roz share dlm blog ni di jadikan amalan. Ubah cara pemakanan kepada yg lebih sihat.  Jadi tak de la yo-yo effect. Lebih bagus kalau di tambah dgn senaman. Building muscle will make the body lesn nd always burning fat even though during rest hour

Baik lah ... bg yg ikut cara pemakanan dlm blog ni rentu kekdg buntu nak buat apa lg untuk breakfast kan? Hari ni Roz nak share protein shake/blend. Pilih lah protein (soy atau whey) dgn tepat. Yg penting kandungan gula nya rendah (kalau takde langsung lg bagus! )

GULA adalah MUSUH utama dlm proses menghilangkn berat badan

Protein blend with green tea,  oats dan kurma
1 scoop protein powder
(Roz ambik ESP soy dari jenama Shaklee)
1 packet green tea powder
2 scoop oat
3 pcs dates (kurma)
1 cup air masak (jgn panas ye sbb nanti protein rosak)

Masukkan semua bahan dlm blender dan blend (jgn lupa buang biji dan kulit kurma tu ye...)
Soy dan green tea mmbantu meningkatkn pembakaran lemak. Oat mmpunyai serat jd kita akan rasa kenyang lama.  Kurma pula pemberi tenaga.

Memang sedap!!!

Jangan lupa untuk minum air kosong ye sepanjang hari. Selamat mencuba!

Monday, 9 September 2013

Agedashi tofu

Lamaaaa betul tak brsiaran... I see ramai yg dah mula follow.  Tq so much!

Masih lg brterusan dgn misi mengurangkn berat badan dan setakat ni masih lg maintain at 57kg. Kekdg naik la jugak sikit tp setakat half ir 1 kg je. Selepas ramadhan ni akak dah mula buat puasa sunat isnin & khamis secara consistent.

The beauty of losing weight ni is u get to fit into clothes nicely n not SNUGly anymore. Bila cuba baju kat fitting room tu nampak trletak elok jer takde la mcm sarung ***g*a lagi ....hehe. Anyway I've still got to loose my belly fat, my pouch. Setakat ni mmg dah menyusut byk. Dari 101cm sekarang dah 92cm but perut masih lembik menggeleber. Ewwwww! Itu la hasil dr 4 kali bersalin secara C-sec lepas tu tak exercise huhu
Kali ni akak tekad nak firm kan tummy nih. Give me like 2 months to update u the results
Kali ni nak kongsi resepi yg mudah & sihat untuk yg menjaga berat badan. Mlm td buat teppanyaki for dinner brsama Agedashi tofu ni

Nak resepi? Ok salin cepat!

2 keping tauhu lembut
Tepung jagung
Halia - di parut (grate)
Lobak putih - di parut
Daun bawang
Minyak - utk menggoreng

Sos :
2 sudu makan kicap cair
1/2 sudu kecil gula
Sedikit cuka epal/kurma - ganti mirin (tak Halal)
1 sudu kecil stok ikan bilis @ dashi

Cara2nya :
Potong tauhu 4 bahagian. Balut dgn tisu dapur utk menyerap air
Salut tauhu dlm tepung jagung dan goreng dlm minyak panas
Goreng hingga agak kekuningan dan tos

Utk sos - didihkan secawan air. Bila dah mendidih masukkan stok ikan bilis/dashi, kicap, gula dan cuka
Cara menghidang - letak tauhu dlm pinggan, curah sos kicap kemudian letakkn halua dan lobak putih yg di parut. Akhir sekali tabur daun bawang
** versi kukus - gunakan tauhu lembut/jepun. Kukus kemudian buang air nya. Curah sos kicap dan kukys semula lebih kurang 10 minit. Hias dgn halua, lobak putih yg di parut. Tabur daun bawang
SELAMAT MENCUBA!

Saturday, 20 July 2013

Resepi mudah : Natural pancake

emmmm ... dah lama betul tak update blog ni

Akak masih meng'amal'kan diet plan yg di mulakan suatu waktu dahulu ... cuma tak berapa strict sangat. But i am really loving the 'shrinking' body. Bila jumpa kawan-kawan lama semuanya kata akak kurus but not to get any skinnier. I now weigh about 56kg. Bulan puasa ni boleh kut capai target 55kg sbb pengurangan pemgambilan kalori. Cuma tang perut (masih lagi geleber .... ye la after deliver 4 orang through C-section perut ni jd lembik sangat hihi) dan arms pun very slow nak mengecil. Need to do some arms exercise to really make progress

entri kali ni nak share resepi yang mudah dan yang PENTING low calorie. memang sedap! at least it takes you away form the other sinfully, delicious but fattening desserts

Resepi ni di copy dari fb page : Easy Recipes
Best nye resepi ni sebab semua bahan adalah asli - tiada bahan makanan berproses seperti tepung dsb

ALL NATURAL PANCAKE RECIPE... NO PROCESSED ANYTHING!!

- 1 ripe banana
- 2 whole eggs

That’s it. Just mix together in a bowl and make sure the banana is all mashed. Then spray your pan with some "spray & cook" or coconut oil. On a low to medium heat, scoop some of the batter into the pan & give it about 20-30 sec, flip, and done! Serve and eat!

*Some advice would be to make them small so its easier to flip

Under 250 calories, nearly 14g of protein! No processed anything! These pancakes are gluten free, low calorie.

all natural banana pancake

Selamat mencuba! di bulan ramadhan ni boleh la di buat sahur. mudah di sediakan & mengenyangkan 

Monday, 13 May 2013

Juicing for Health

Lamaaaaaa tak update blog ni tak bermakna yang Akak dah give up on loosing the weight. The truth is Akak dah tak berdiet high protein (tegar) macam dulu tapi masih mengambil LOW Carbo n LESS Sugar.

Keputusannya = berat badan tak turun macam dulu tapi masih maintain di berat yang sama. Cuma sekali-sekala makan jugak dessert, cake bagai (udah kat dapur tu kan sentiasa buat untuk tempahan :D kalau berminat checkout SweetRoz kitchen)

Sekarang Akak dah hooked on Juicing for health n juga Infused Water. Semua orang tau yang buah-buahan dan juga sayur-sayuran ni banyak khasiat untuk kesihatan dan boleh juga membantu dalam penurunan berat badan. Off n on Akak akan post juice yang dah di buat

Antaranya .....

Epal dan Lobak merah

Kandungan Vit C yang tinggi dari gabungan orange, strawberry dan carrot

2 biji oren (sederhana besar, seedless)
1 cawan strawberry dan 1/2  lobak merah (sederhana besar)

Khasiat buah-buahan ni untuk kesihatan akan menyusul ye .....
update Mei, 14 :

Kebaikan buah-buahan yang di guna dalam Health Juice :
Strawberry -
1) Kaya dengan Nutrient dan antioxidants(vitamin C serta phytophenols yang lain spt ellagic acid)
- 1 serving strawberry mengandungi 51.5 mg of vitamin C — iaitu kira-kira setengah dari keperluan harian vitamin C 
2) immunity booster
3) baik untuk kesihatan mata (mengelakkan katarak pada usia tua)
4) membantu mencegah/merawat penyakit kanser  
- kandungan Ellagic acid telah di buktikan mempunyai anti-cancer properties seperti merencatkan pertumbuhan sel kanser. Strawberry juga mengandungi antioxidants lutein and zeathancins yang merupakan free radical scavengers yang bertindak meneutralkan kesan-kesan negatif radikal bebas terhadap sel
5) menghalang pembentukan/melambatkan kedut pada wajah
6) membantu mengurangkan cholesterol
7) membantu mengurangkan keradangan (inflammation) yang mungkin menyebabkan sakit sendi (arthritis)
8) mengawal tekanan darah
9) menambahkan kandungan serat (fiber) - mengandungi 2g serat per serving)
10) membantu dalam pengawalan berat badan
- Strawberry adalah makanan rendah kalori (~ 28 kCal per serving), fat-free dan rendah j=kandungan gula dan sodium  11) membantu ksihatan pre natal health (mengandungi folate sebanyak 21mcg per serving

Nak tau lebih lanjut. Klik SINI


Sedapnya tengok buah strawberry ni ....

Tuesday, 23 April 2013

Hilangkan SUGAR addiction

hai ollz!

Adakah anda tergolong dalam kategori suka pada makanan manis?
Ice cream - chocolates - sweets - cakes - cupcakes - ice blended bla bla bla ...

Akak memang LOVEEE sugary foods. Tapi sejak on The Plan akak dah banyak mengurangkan pengambilan makanan yang kandungan gula nya tinggi (tapi sekali-sekala tu terbabas la jugaks!)

GULA = penyebab kepada banyak penyakit & juga culprit dalam kenaikan BERAT badan

Hmm ... nak berjaya dalam misi menurunkan berat badan selain dari perlu
1 - Pemilihan pemakanan yang bijak
2 - Gaya hidup yang seimbang (Balanced lifestyle)
3 - Senaman (secara konsisten)

perlu juga kurangkan kandungan GULA dalam badan

So ...... macamana nak Hilangkan SUGAR addiction ye?
Cuba langkah-langkah berikut :


1. Ambil sarapan yang mengandungi sumber protein spt telur, protein shake @ mentega kekacang
2. Makan dengan kuantiti yang sedikit tapi kerap - sehingga 5 kali sehari dan setiap 3-4 jam ambil sumber protein
3. Dapatkan tidur yang secukupnya
 
Tapi .... ada SATU CARA mudah yang boleh di gunakan untuk mengurangkan SUGAR cravings. Tak perlu minuman/makanan/pil *ajaib*. U ollz boleh buat dengan cara yang selamat dan berkesan

Bahan ini boleh di dapati dari dapur -----> sejenis rempah. Secara tak sedar akan kelebihan rempah ni, kita banyak gunakannya dalam masakan. Rempah ni mampu mengurangkan kandungan gula dalam darah (good news for those having diabetes)


Kenal  tak rempah ni?
KAYU MANIS atau CINNAMON
 Antara cara-cara nak mendapatkan khasiat kayu manis ni dan hilangkan SUGAR cravings tu : 
- masukkan 1 batang ke dalam susu suam, rendam seketika dan minum
- sprinkle 1 sudu kecil dalam oatmeal semasa sarapan
- tambahkan 1 sudu kecil ke dalam teh 
- menghidu batang kayu manis juga dapat meng'hilang'kan / mengurangkan keinginan terhadap makanan manis

Cuba lah hari ni!

Tuesday, 19 March 2013

Day 2 Detox diet

Hari ni cuma dibenarkan ambik vegetables. Kalau boleh elakkan minyak (setakat sesudu je boleh) so susah sikit nak pikir makan apa. Pagi-pagi rebus cauliflower (kubis putih) letak serbuk cili sikit.

Cauliflower bagus sebab dari jenis cruciferous veggie bermakna negative foods yang tak menabah kalori pada badan. Juga bagus untuk menambah pembakaran lemak.
Cruciferous vegetables
Cauliflower & brocolli

Tengahari buat sayur campur - brocolli, carrot, mushroom (kalau strict memang tak dibenarkan), bawang putih, bawang besar. Malam pulak sup sayur

Air - air masak kosong & green tea

Tapi memang la diet ni agak payah sikit

Sunday, 17 March 2013

Detox .... Hanya 7 hari

Dah sebulan lebih 'menambah'kan pengambilan karbohidrat dalam everyday food. Dah mula ambik sweet things - cupcake, brownie, apple pie sambil-sambil dok baking kat SweetRoz kitchen tu .... Oppps! Tapi my fav 'drink' masih tetap 2 liter air masak kosong yg kekadang di sulam ngan green tea  dan juga lemon water. Mungkin sbb tu berat badan masih maintain between 57-58kg. Jarum penimbang kat 60kg or more is a thing of the past! Phewww!!!

Minggu ni dah mula semula 2nd cycle untuk menurunkan at least 3,4 kilo lagi. Dengan lafaz Basmallah today bermulanya 7-Day detox. Plan ni seakan-akan the Cabbage Soup diet cuma diet sup kobis tu lebih kepada nak turun berat cepat. Yang ni pulak utk membersihkan sistem dalaman kita dari toksik yg mungkin terkumpul akibat pemakanan yg di ambik. Nanti kita go through the plan day-by-day ye .....

Just a sneak preview - dalam plan ni banyak makan sayur n buah2an & yg paling penting air, air, air

Day 1
Dibenarkan hanya makan buah dan minum air je (pilihan air kosong, green tea, air lemon). Lebih baik kalau makan buah tembikai (kandungan air tinggi). I'll let u know if I survived day 1 ye

Sehingga bersiaran lagi esok tata titi tutu

**update 20/3/2013

Adoiiii I barely made it through Day 1

Mencabar sungguh berbanding The Plan. Bagi yang rasa tak boleh tahan makan buah je sepanjang hari rasanya baik ikut macam The Plan

Hari pertama ni makan 4 biji epal, setengah buah honeydew, 2 biji limau & almost 2 litre air. Tapi di pertengahan jalan kantoi jugak dengan sekeping biskut kraker. Tak sure detox ni menjadi ke tak sebab dah tak follow. Anyway kalau mengikut kiraan kalori, kalau kita kurangkan pengambilan kalori daripada biasa boleh jugak loose weight. kita tengok macamana ye .....

Tuesday, 26 February 2013

Tofu bercili bersama cendawan - Resepi mudah, cepat tapi ...

Tapi apa?

------> Mengenyangkan ......

Tofu bercili bersama cendawan
(Soft beancurd with chili oil and mushrooms)

Masakan kali ni resepi ala2 Chinese - sebab bahan-bahannya tipikal dalam Chinese cuisine. Tofu lembut - cendawan - chili oil - oyster sauce

Tofu bercili bersama cendawan
1 paket tofu lembut
Cendawan
Bawang putih - di cincang
Chili oil*
2 sudu makan Oyster sauce - ikut citarasa

* cara penyediaan chili oil :
Mula-mula basuh cili kering, kemudiannya guntingkan kecil-kecil. Lepas tu goreng sekejap dalam minyak panas (minyak gorengan jangan di buang). Boleh juga campur dengan udang kering (yang ditumbuk halus atau gunting je kecik-kecik) dan bawang putih cincang

- buat banyak2 dan simpan dalam botol kaca (boleh di buat perencah untuk goreng sayur @ nasi)

Cara-caranya :
Tofu di letak dalam mangkuk tahan panas, kemudian di kukus/stim terlebih dahulu. Lebih kurang 10minit. Air yang keluar dari tofu di buang
Panaskan api, goreng bawang putih yang di cincang
Masukkan oyster sauce. Tumis sebentar
Masukkan cendawan
Tambahkan chili oil - sesedap rasa
Tuangkan campuran tadi ke atas tofu
Tabur daun ketumbar atau daun sup & bawang goreng

Siap untuk di hidang!

Info masakan :
Tofu - sumber protein
Cendawan - protein, mineral, vitamin
Chili - capsaicin membantu pembakaran lemak

Saturday, 23 February 2013

Bakor kite bakor!

Meh kita bakor lagi lemak-lemak itewww!

Sepanjang sessi Induction dan juga OWL ni (Ongoing Weight Loss stage) akak ambik supplements ni untuk top up nutrient yang terkurang dan jugak untuk boost proses penurunan berat badan

Dari kanan :
Apple Cider Vinergar, B-complex (Shaklee), Alfalfa Complex (Shaklee), Evening Primrose Oil (Seven Seas),  Vitamin C-controlled release (Vistra, Thai), Green Tea (sachet)


Kelebihan green tea dalam menolong proses pembakaran, menaikkan metabolisma badan dah di terangkan di sini ----> Detox

Juga mengenai -----> Apple Cider Vinegar 

oppsss ada keja jap! nanti sambung ye .....

Saturday, 5 January 2013

Nak makan apa untuk Sarapan?

Nak makan apa untuk sarapan eh yg tinggi protein tapi rendah carbo? Kebanyakkan Atkiners akan bersarapan dengan telur, telur dan telur. Scrambled (atau masa kecik2 dulu di panggil telur goncang), hard boiled, omellette antara cara nak masak telur.

Let me share with you some of my breakfast menu ....

Omelette dengan sausage

Scrambled eggs with cauliflower n capsicum (bell pepper)

Boleh campur apa saja asalkan high fiber, low carbo
Tambah chilli flakes untuk meningkatkan pembakaran lemak

Omellette

Omellette with seaweed & bonito flakes

Adakan variety dalam penyediaan telur so that tak jemu nak meneruskan Fasa Induction.

Selamat mencuba dan Selamat berSarapan!

Thursday, 3 January 2013

All about LEMONS

Want to flush FAT for LIFE?
Drink a glass of warm lemon the first thing in the morning 





Tahukah anda buah LEMON boleh membantu dalam misi mengurangkan berat badan?

Amalkan minum segelas air lemon suam setiap pagi untuk bantu hilangkan lemak yang berlebihan tu @ boleh jugak sebagai maintenance bagi yg dah mencapai berat ideal




Bagaimana lemon bertindak mengurangkan 'lemak'? 
LEMON :
i) kaya dengan Vitamin C - membantu penyerapan kalsium ke dalam sel lemak yang membantu dalam pengurangan berat badan 


ii) kaya dengan asid sitrik (citric acid) a natural digestive. Asid sitrik bertindak dengan asid dan enzim dalam usus (digestive tract)  menjadikan sistem penghadaman lebih efficient 
* digestive = penghadaman/perkumuhan

iii) membantu proses penghadaman (digestion) dan regulate penyerapan (absorption) gula

iv) membantu bantu menyerap nutrient. Penyerapan nutrient yang lemah menyebabkan perut terasa lapar walaupun sebenarnya tidak 


v) membantu 'mencuci' ginjal (kidneys) dan hati (liver) dari bahan buangan dan toksin. Ia 

juga membantu 'mencuci' sistem limpatic (lymphatic system) yang merupakan sistem badan 

yang mengumuhkan (eliminate) toksin.  



Sooo ..... 

MULAKAN hari anda dengan segelas air LEMON suam untuk nyah kan lemak

START your day with a glass of warm LEMON water for a SLIMMER YOU!



Lawat lah rujukan di bawah ni untuk keterangan lanjut .....

Ref :

Livestrong.com
Outofstress.com

p/s : sori dengan bahasa yang agak rojak sbb science term ni kekadang susah nak translate. kalau translate pun kekadang tak tepat :D