LilySlim Weight loss tickers

LilySlim Weight loss tickers

Monday, 9 September 2013

Agedashi tofu

Lamaaaa betul tak brsiaran... I see ramai yg dah mula follow.  Tq so much!

Masih lg brterusan dgn misi mengurangkn berat badan dan setakat ni masih lg maintain at 57kg. Kekdg naik la jugak sikit tp setakat half ir 1 kg je. Selepas ramadhan ni akak dah mula buat puasa sunat isnin & khamis secara consistent.

The beauty of losing weight ni is u get to fit into clothes nicely n not SNUGly anymore. Bila cuba baju kat fitting room tu nampak trletak elok jer takde la mcm sarung ***g*a lagi ....hehe. Anyway I've still got to loose my belly fat, my pouch. Setakat ni mmg dah menyusut byk. Dari 101cm sekarang dah 92cm but perut masih lembik menggeleber. Ewwwww! Itu la hasil dr 4 kali bersalin secara C-sec lepas tu tak exercise huhu
Kali ni akak tekad nak firm kan tummy nih. Give me like 2 months to update u the results
Kali ni nak kongsi resepi yg mudah & sihat untuk yg menjaga berat badan. Mlm td buat teppanyaki for dinner brsama Agedashi tofu ni

Nak resepi? Ok salin cepat!

2 keping tauhu lembut
Tepung jagung
Halia - di parut (grate)
Lobak putih - di parut
Daun bawang
Minyak - utk menggoreng

Sos :
2 sudu makan kicap cair
1/2 sudu kecil gula
Sedikit cuka epal/kurma - ganti mirin (tak Halal)
1 sudu kecil stok ikan bilis @ dashi

Cara2nya :
Potong tauhu 4 bahagian. Balut dgn tisu dapur utk menyerap air
Salut tauhu dlm tepung jagung dan goreng dlm minyak panas
Goreng hingga agak kekuningan dan tos

Utk sos - didihkan secawan air. Bila dah mendidih masukkan stok ikan bilis/dashi, kicap, gula dan cuka
Cara menghidang - letak tauhu dlm pinggan, curah sos kicap kemudian letakkn halua dan lobak putih yg di parut. Akhir sekali tabur daun bawang
** versi kukus - gunakan tauhu lembut/jepun. Kukus kemudian buang air nya. Curah sos kicap dan kukys semula lebih kurang 10 minit. Hias dgn halua, lobak putih yg di parut. Tabur daun bawang
SELAMAT MENCUBA!

No comments:

Post a Comment