LilySlim Weight loss tickers

LilySlim Weight loss tickers

Tuesday, 5 November 2013

Tingkatkan metabolisma badan. Macamana tu?

Hmmm .... I am not the fortunate one blessed with a high metabolism body huhu

Umur dah meningkat ni di tambah dah deliver 4 baby through cesarean section body pun dah makin sluggish. Itu tanda nya metabolisma badan dah menurun. Metabolisma tu kecekapan badan kita burn calories yg masuk.

Banyak calorie masuk tapi pemprosesan oleh badan kurang cekap = pertambahan berat badan

Mulai minggu ni Roz akan share info on foods and recipes that boost up the metabolism hasil dari beberapa pembacaan. Sebaiknya mulakan dengan aktiviti detox supaya nanti proses pembakaran lebih cekap. Boleh cuba 1-Day detox yg di post di awal penulisan blog ni atau boleh buat 3-Day detox.

Hari ni Roz nak share satu cara detox yg paling mudah dengan hanya menggunakan lemon & water. Cara ni di petik dari www.amaxingherbsandoils.com. Pastikan air yg digunakan dari sumber yg bersih & bermanfaat mcm mineral water, alkaline water etc. Detox ni kena buat selama 21 hari. Masuk hari ni Roz dah hari ke 9. So far si good!

Bila nak detox?
Sebaik saja bangun pagi minum lah sekurang2nya 2 gelas air lemon suam

Apa kebaikannya?
Air memastikan badan kita terhidrat. Kulit yg terhidrat akan kelihatan lembap (moisturised) dan ia juga melambatkan kehadiran kedut pd wajah. Badan yg cukup air juga memastikan proses sistem badan spt pencernaan lebih cekap

Lemon pula mengandungi vitamin C (helps build collagen) which keeps skin taut and firm. Lemon meningkatkan kecekapan pencernaan (digestion) & metabolisma untuk membakar calorie

Hasil dari detox 21 hari ni akan meningkatkan tenaga, mengurangkn lingkaran hitam di bawah mata (eye circles), efek anti penuaan, kulit lebih cerah dan berseri juga bagus untuk mengawal berat badan

Mudah kan?
Caranya : perah setengah biji lemon ke dalam segelas air suam. Minum semasa perut kosong

Let's do it!

4 comments:

  1. Salam.sis roz.

    Nak tanya. Tak sakit perut ke minum lemon pagi2 sebelum brkfs. Saya gastrik

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam ..... Percaya atau tidak air lemon boleh mengurangkan masalah gastric. Sis boleh jumpa byk artikel di web spt di voices.yahoo.com Lemon for gastric : an alternative reliever. Ambil diluted lemon juice semasa perut kosong di awal pagi. Lemon juice stimulates the flow of saliva & gastric. Selamat mencuba!

      Delete
    2. Tak sama ke lemon n linau nipis

      Delete
  2. Lemon lebih byk kandungan vitamin C berbanding limau nipis. lemon juga tergolong dalam kategori high alkaline foods. Badan akan lebih cekap 'membakar' dalam keadaan alkaline

    ReplyDelete