LilySlim Weight loss tickers

LilySlim Weight loss tickers

Thursday, 27 February 2014

syhhhh want to know a secret to lose weight?

wahhhh title pun dah menambat hati kan ....

Secret to lose weight
 
 
well ... who doesn't want to lose weight and shed off a kilo or two right? especially when it's an easy and the ingredients for this secret concoction is right there in the kitchen
 
 
ye .... bahan-bahan nya dari dapur dan cara menyediakan nya mudah
 
 
dari FB page TheNaturesFarmacy cara paling mudah yang dapat membantu membakar kalori walaupun sambil duduk-duduk menaip di komputer update blog hehe saya la tu!
 
bahan-bahan :
2 sudu kecil madu (seelok-eloknya raw honey - madu asli)
1 sudu kecil serbuk kulit kayu manis (dalam 3 batang kulit kayu manis)
1 cawan air
 
cara-caranya :
didihkan air kemudian rendam kan serbuk atau batang kulit kayu manis
biarkan seketika sehingga kayu manis infuse (menyerap) ke dalam air
tunggu air sejuk baru di campur madu
minum setengah cawan sebelum tidur dan setengah cawan lagi selepas bangun tidur
cuba amalkan dalam sebulan dan lihat hasilnya
jangan harapkan perubahan yang mendadak kerana ini adalah cara alami untuk membakar kalori
perlu di ikuti dengan pemakanan yang seimbang, rendah lemak dan senaman

Khasiat kayu manis untuk pengurangan berat badan :
- kaya dengan manganese, iron,calcium, fiber
(membantu badan memproses karbohidrat dengan lebih cekap)
- mengawal (regulate) kandungan gula di dalam darah dengan itu menghalang/mengurangkan penyimpanan lemak
- mengurangkan keinginan untuk makan makanan manis
(*gula metabolize (bertukar) menjadi lemak. kandungan gula yg tinggi akan menyebabkan penyimpanan lemak di dalam badan)
- melambatkan laluan makanan dari perut ke usus. oleh itu akan merasa kenyang lebih lama (dah kenyang mesti la makan kurang kan ... bila dah makan kurang ...kurang lah penyimpanan lemak)
kurang simpan lemak = pengurangan berat badan
 


 
melalui sedikit pembacaan di internet rupa-rupanya ada 2 jenis kayu manis - Cassia cinnamon (byk terdapt di sekitar Asia) dan Ceylon cinnamon (yang merupakan pilihan yang lebih baik). Dalam Cassia cinnamon lebih banyak kandungan coumarins yang akan memyebabkan pengumpalan (coagulate) darah kalau terlampau ambil terlampau banyak. Cara nak membezakan jenis kayu manis ni ialah dengan cuba patahkan kayu manis tu. Cassia cinnamon lebih liat/susah untuk di patahkan

 
 
more articles on cinnamon and weight loss here :

No comments:

Post a Comment