Entri kali ni adalah resepi bonda. Kenapa Indonesian? sebab ..... pakai daun salam dan buah keras. dua bahan ni jarang ada dalam masakan melayu
Masak lemak ayam daun salam
Bahan-bahan :
Ayam - di potong kecil
2 cawan santan
Bawang merah, halia, buah keras (2,3 biji), 2 biji cili merah, kunyit - di tumbuk halus
Garam
Daun salam (bay leaves)
Cara-cara nya :
- Panaskan minyak & tumis bahan-bahan yg di tumbuk sampai naik bau/minyak
- Tambahkan ayam, masak hingga separuh masak atau dah agak kecut
- Tambah santan, garam
- Masak hingga agak kering
- Boleh di hidang bersama sayur kailan, sayur campur, sawi goreng dll.
Cuba lah resepi ni ye!
Masak lemak ayam daun salam
Bahan-bahan :
Ayam - di potong kecil
2 cawan santan
Bawang merah, halia, buah keras (2,3 biji), 2 biji cili merah, kunyit - di tumbuk halus
Garam
Daun salam (bay leaves)
Cara-cara nya :
- Panaskan minyak & tumis bahan-bahan yg di tumbuk sampai naik bau/minyak
- Tambahkan ayam, masak hingga separuh masak atau dah agak kecut
- Tambah santan, garam
- Masak hingga agak kering
- Boleh di hidang bersama sayur kailan, sayur campur, sawi goreng dll.
adoiii kalau gu ngan nasi @ roti memang la sodappp :D |
No comments:
Post a Comment