Ayam Paprik
Bahan-bahan:
Ayam - di potong kecil
Bawang putih & bawang besar - potong dadu
Halia - di hiris
Cili kering - kisar (atau cili boh)
Tomato - di kisar
Cili padi
Kacang buncis
Carrot
Serai - di ketuk
Daun limau purut
Sos ikan - Nampla
Air masak
Cara penyediaan :
- Tumis bawang-bawang hingga layu
- Masukkan ayam, goreng hingga separuh masak
- Tambah serai, halia, daun limau purut, cili padi, cili kisar, tomato
- Tambah air, sos ikan
- Masak hingga ayam empuk, masukkan sayur
* kalau nak kuah pekat bancuh tepung jagung dgn sedikit air, curah masa ayam mendidih
boleh letak cendawan kalau suka
Siapa kata dengan plan ni kita akan rasa lapar? Tak lapar kan kalau makan camni? Cuma takde nasi je. Nasi boleh cuma 20g je (tapi personally la kalau makan 20g je baik tak yah langsung kut sbb buat geram je .... nanti takut terbabas lak portion nasi sbb lauk sedap sangat :D) Kalau ikut Kevin Zahari (the fitness trainer) orang melayu tak boleh lari dari nasi. Kalau nak makan nasi pastikan hanya sebanyak segenggam tangan kita
Selamat Mencuba & Selamat menjamu selera!
Bahan-bahan:
Ayam - di potong kecil
Bawang putih & bawang besar - potong dadu
Halia - di hiris
Cili kering - kisar (atau cili boh)
Tomato - di kisar
Cili padi
Kacang buncis
Carrot
Serai - di ketuk
Daun limau purut
Sos ikan - Nampla
Air masak
Cara penyediaan :
- Tumis bawang-bawang hingga layu
- Masukkan ayam, goreng hingga separuh masak
- Tambah serai, halia, daun limau purut, cili padi, cili kisar, tomato
- Tambah air, sos ikan
- Masak hingga ayam empuk, masukkan sayur
* kalau nak kuah pekat bancuh tepung jagung dgn sedikit air, curah masa ayam mendidih
boleh letak cendawan kalau suka
Siapa kata dengan plan ni kita akan rasa lapar? Tak lapar kan kalau makan camni? Cuma takde nasi je. Nasi boleh cuma 20g je (tapi personally la kalau makan 20g je baik tak yah langsung kut sbb buat geram je .... nanti takut terbabas lak portion nasi sbb lauk sedap sangat :D) Kalau ikut Kevin Zahari (the fitness trainer) orang melayu tak boleh lari dari nasi. Kalau nak makan nasi pastikan hanya sebanyak segenggam tangan kita
Selamat Mencuba & Selamat menjamu selera!
No comments:
Post a Comment