Beef Spare Ribs
Bahan-bahan :
Daging - bahagian tulang, rusuk
Rempah - utk perapan
Bawang putih & Bawang besar (Holland/Bombay) - di potong dadu
Batang saderi (celery), Carrot - di potong dadu
Cili kering - di gunting kecil (kalau nak pedas)
Lea & Perrins (L&P) Worchester sauce
Garam
Minyak zaitun / Kelapa sawit - untuk menumis
Air @ stok daging
Cara-caranya :
Bahan-bahan :
Daging - bahagian tulang, rusuk
Rempah - utk perapan
Bawang putih & Bawang besar (Holland/Bombay) - di potong dadu
Batang saderi (celery), Carrot - di potong dadu
Cili kering - di gunting kecil (kalau nak pedas)
Lea & Perrins (L&P) Worchester sauce
Garam
Minyak zaitun / Kelapa sawit - untuk menumis
Air @ stok daging
Cara-caranya :
- Perap daging dengan bwg putih, bwg besar, sos L&P dan rempah (Roz guna rempah arab, nak guna rempah kurma, rempah daging kawah pun ok - basically bahan-bahan rempah ada jintan manis, ketumbar, bunga lawang, kayu manis dll.) Perap paling kurang 1/2 jam biar bahan-bahan semua meresap
- Tumis bawang putih & bwg besar sampai layu
- Masukkan daging, 'goreng' sampai daging agak brown
- Campur cili kering, celery, carrot sampai agak layu
- Campur kan air @ stok daging. Biar mendidih
- Tuang ke dalam bekas tahan panas bakar dlm oven suhu 220oC sampai agak kering dlm 15 - 20 minit (daging boleh jugak dilembutkan guna pressure cooker)
No comments:
Post a Comment