Resepi yg pertama dalam siri Metabolism boosting recipe - Malaysian style chilli con carne. Chilli con carne ni makanan Mexican yg di makan bersama taco
Roz dah ubahsuai resepi ini dengan selera ala Malaysia. Kebaikan resepi ni pertama of course la #sedap .... kedua pulak sbb ada 3 makanan yg mengalakkan pembakaran lemak which is beans, curry powder & chilli. Boleh di makan sebagai makan tengahari atau makan malam. Cuma kalau weight watching go slow on the rice ok. Roti ambik yg whole wheat atau yg low GI. Nak makan mcm tu saja pun ok sbb kenyang ....
Kacang dalam resepi ni ialah borlotti beans yg kaya dgn vitamin C, B complex, omega 3 & 6, fibre dan protein (yg mmg bagus untuk mengalakkan proses pembakaran). Juga kaya dgn mineral antaranya sodium, zinc, selenium, copper, calcium, manganese, magnesium, iron & phosphorus
Rempah kari pula meningkatkan metabolisma badan yg membuatkn proses pembakaran lemak lebih cekap. Chilli mengandungi capsaicin yg membuat badan burn extra calories hours after ingestion
Mesti tak sabar resepi nya kan .... well here goes
Daging cincang
Bawang putih & bawang kuning - di cincang
2 sudu besar rempah kari daging
1 tin kacang (borlotti, kidney etc)
1 tin diced tomato
5-7 biji cili padi merah
Dash of L&P Worcestershire sauce
Secubit garam
Minyak zaitun
Cara2nya :
Panaskan periuk. Letak minyak zaitun dan tumis bawang2 hingga layu. Masukkan daging cincang dan sedikit L&P sauce. Goreng hingga sedikit garing. Tambah cili padi kemudian masukkan kacang dan tomato. Masak hingga agak kering. Siap untuk di hidang
Mudah kan?
Sedap n yg paling penting sambil makan sambil meningkatkan metabolisma badan.
Guilt free & delicious
No comments:
Post a Comment